Historie

D’r Doebele Forto is een joekskapel die staat voor plezier en gezelligheid.

De vereniging bestaat uit een gemêleerd gezelschap van dames en heren vanaf 16 tot 70 jaar, die er plezier aan beleven om samen op een ludieke manier muziek te maken, zonder dat iemand ook maar een muzieknoot kan lezen of instrument kan bespelen.

In het carnavalsseizoen 1968 – 1969 kwam Andre Jorissen, in Simpelveld en omstreken beter bekend als “d’r Dre” kwam met het grandioze idee om de oude harmonie van Leo’s vader nieuw leven in te blazen. Leo ofwel ’t Leike en een muzikant in hart en nieren, was direct te porren voor dat idee.

Hij dook de zolder op. Daar lagen onder het stof en de spinnenwebben diverse oude muziekinstrumenten. Het stof werd er afgeklopt en de instrumenten werden onder de 16 aanwezige stamgasten van zijn café verdeeld. Het merendeel van deze mensen kon geen noot lezen, om maar helemaal niet te zwijgen van een instrument bespelen. De meesten van hen wisten niet eens aan welke kant men moest blazen.

Op carnavalszondag was er zo’n 30 a 40 cm sneeuw gevallen. Het gevolg was dat de carnavalsoptocht op die dag wegens de slechte weersomstandigheden werd afgelast.

De leden van d’r Doebele Forto vonden dit echter maar niks, want ze hadden tenslotte niet voor niets geoefend. Dus werd besloten om toch een muzikale rondgang door Simpelveld te maken, om zo toch een beetje carnavalsstemming in het dorp te brengen.

In de afgelopen jaren heeft d’r Doebele Forto op ontelbare bühnes in binnen en buitenland grote successen geboekt.

De doelstelling van de vereniging is dan ook: het carnavalsgebeuren te voorzien van de clowneske muzikale noot die tijdens het carnavalsseizoen niet mag ontbreken. Hiermee beoogt men zowel zichzelf als de toeschouwer plezier aan het carnaval te laten beleven.Perfect spelen komt bij deze vereniging dan ook niet voor in het repertoire.